o 2 1/2 dl vetemjöl
o 100g smör
o 2 msk socker
o 1 tsk vaniljsocker
o 1 äggula
Fyllning:
o 2 ägg
o 1 1/2 dl brunt farinsocker
o 1 dl ljus sirap
o 1 tsk vaniljsocker
o 3 krm salt
o 100g smör
3dl
blandade nötter
Tillbehör:
o vispad kall grädde eller vaniljglass
o kiwi, hallon
Blanda samman
mjölet med socker och vaniljsocker. Tillsätt smör och finfördela det till en
smulig massa. Tillsätt äggula och arbeta raskt ihop till en deg.
Tryck ut degen
i en form, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen och
sätt aluminium runt kanten. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.
Förgrädda
pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ta ur formen och ta bort folien. Hacka
nötterna grovt och fördela dem över pajskalet.
Vispa ägg,
farinsocker, sirap, salt och vaniljsocker ljust och pösigt. Smält smöret och
låt det svalna lite. Vispa ner smöret i äggsmeten.
Häll
smeten över nötterna och grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min. Låt pajen
kallna. Sikta ev över florsocker och servera med kiwi, hallon, vispad grädde
eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar