SVÅRIGHETSGRAD: Medel
PORTIONER: 8-10 bitar
Ingredienser
100 g margarin eller smör
2 ägg
1 msk potatismjöl
200 g mandelmassa
Mousse:
4 gelatinblad
2 ägg
1 dl socker
1/2 dl fast jordgubbssylt
1 msk grenadin
4 dl vispgrädde
500 g färska jordgubbar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm
i diameter med matfett.
2. Riv mandelmassan. Rör ihop matfett och mandelmassa. Vispa ner ett ägg
i sänder. Rör ner potatismjölet. Fördela smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Tag bort kanten från
formen och låt kakan kallna. Lossa den från botten. Diska formen och
lägg tillbaka kakan i den. Gör en remsa av aluminiumfolie ca 10 cm
hög. Placera den på insidan av formen runt botten så att fyllningen
får jämna kanter.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker
poröst och blanda ner sylten och grenadin. Vispa grädden lätt. Tag upp
gelatinbladen och smält dem i en kastrull med det vatten som följer med
på svag värme. Tag lite av grädden och rör ner med gelatinbladen. Häll
det i grädden under vispning. Rör ner äggblandningen i grädden.
5. Häll moussen på kakan. Låt den stelna i kylskåp ca 2 timmar
6. Dela jordgubbarna på längden och garnera tårtan.
7. Servera tårtan väl kyld.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar