225 grader
1 pkt jäst (50g)
1 msk salt
3 tsk flytande honung
½ l fingerljummet vatten
3 msk olivolja
11-12 dl vetemjöl
5 msk ajvar relish
1 msk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta kärnfria oliver.
Smula jästen, häll i salt och rörförsiktigt till jästen har löst sig.
Tillsätt honungen och vatten, blanda noga. Häll i olivolja och rör om.
Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg.
Häll i mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa från kanterna.
Knåda i ca 10 min.
Kavla ut degen till en eller 2 plattor, ca ½cm tjocka.
Bred på ett jämt lager ajvar relish. Strö över rosmarin och flingsalt.
Hacka oliverna och fördela hacket.
Rulla ihop degen. Vrid och tunna rullen, då håller degen ihop bättre och flyter inte ut.
Låt jäsa 30 min under duk på bakplåtspapper. (Ska bli ca dubbel så stor).
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Svalna på galler.
Bryt i bitar som tillbehör till en grillmåltid. Väldigt gott med havssaltsmör till. Otroligt lättbakat!
Receptet är taget ur boken Sommar med Ernst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar