Om oss

Vi är ett gäng på 8 som tycker det är väldigt trevligt att träffas ca en gång i månaden för att prata bort hela kvällen över en god fika. Vi har snart hängt ihop i 10år, under dessa år har det även blivit några spännande utflykter till olika delar av Sverige tex. Båstad, Stockholm och givetvis ett par resor till Ullared. Och i framtiden ser vi fram emot mer resor som förgyller. På våran blogg kommer ni hitta bla de recept på det vi har bakat, bilder på våra träffar och annan bra att ha information om oss.

torsdag 3 mars 2011

Festbröd med ajvar och oliver

1 stort el.2 mindre
225 grader

1 pkt jäst (50g)
1 msk salt
3 tsk flytande honung
½ l fingerljummet vatten
3 msk olivolja
11-12 dl vetemjöl
5 msk ajvar relish
1 msk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta kärnfria oliver.

Smula jästen, häll i salt och rörförsiktigt till jästen har löst sig.
Tillsätt honungen och vatten, blanda noga. Häll i olivolja och rör om.
Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg.
Häll i mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa från kanterna.
Knåda i ca 10 min.
Kavla ut degen till en eller 2 plattor, ca ½cm tjocka.
Bred på ett jämt lager ajvar relish. Strö över rosmarin och flingsalt.
Hacka oliverna och fördela hacket.
Rulla ihop degen. Vrid och tunna rullen, då håller degen ihop bättre och flyter inte ut.
Låt jäsa 30 min under duk på bakplåtspapper. (Ska bli ca dubbel så stor).
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Svalna på galler.

Bryt i bitar som tillbehör till en grillmåltid. Väldigt gott med havssaltsmör till. Otroligt lättbakat!

Receptet är taget ur boken Sommar med Ernst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar